Chcesz kupić kiszonki z warzyw? Koniecznie odwiedź tę stronę.
Warzywa kiszone są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański przysmak, z rzadka przygotowywany w innych częściach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Kiszonki znane są nam od tysięcy lat
Historycy uznali, iż metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich przechowywanie w solance, w roztworze octu czy też w soli, znana jest ludzkości od ponad czterech tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niska kwasowość roztworu, w którym się go zanurza, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Paręset lat wstecz była to perfekcyjna metoda, aby wydłużyć czas przydatności do spożycia ryb, warzyw oraz mięsa nawet o kilka miesięcy. Stąd też wynikł zwyczaj preparowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o chłodnych miesiącach. Kwaszonki od zarania swojej obecności znane są z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Charakteryzują się one między innymi dużą zawartością witaminy C, dlatego marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, rzadziej cierpieli z powodu szkorbutu. Co interesujące, w naszym języku kwaszonki z warzyw określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z koniczyny białej bądź kukurydzy.
Kwaszonki – co da się kisić?
Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni praktycznie na wszystkich kontynentach, również w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest nazbyt popularna. Jednak pickle są tam chyba niesłychanie lubianym składnikiem burgerów, kanapek i hot-dogów. W Polsce oprócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Ale to nie jedyne warzywa, które można kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. pomidory, brokuły oraz owoce (np. gruszki), a czasem nawet ryby.
Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwasowości i chrupkości. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się fundamentem albo znaczącym dodatkiem do setek potraw regionalnych. Warto wiedzieć, że smak kiszonych przetworów bywa inny w oddalonych od siebie regionach świata, bowiem zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w trakcie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek przygotowany wedle standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak samo jak ten wyprodukowany np. w Indiach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]