Szukasz soku z kapusty kiszonej? Odwiedź ten adres.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie sposób pominąć także napojów takich jak kefir, kombucza czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu ciału substancje potrzebne dla jego poprawnego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków oddziałujących korzystnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź inny kwaszonek to też kopalnia witamin. Warte uwagi jest w szczególności wysokie stężenie witaminy C – zaledwie 150 ml tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. niestrawność czy wrzody dwunastnicy. Wzmacniają one także apetyt i stanowią ochronę w czasie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]