Nie szukaj już więcej! Tu zamówisz ogórki kwaszone.
W sałatce, w zupie, na kanapce bądź w formie surówki do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, bo kiszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i pyszne.
Ogórki kiszone – kup gotowe lub zrób je samodzielnie
Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest całkiem proste. Stosuje się do tego duże kamienne garnki lub beczki z drewna, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się słoną wodą. Potem kładzie się je na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą spożyć kwaszonkę już po kilku dobach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper i czosnek, aczkolwiek walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić również różnymi przyprawami, przykładowo cząstkami marchwi, ziarnami czarnego pieprzu lub liśćmi czarnej porzeczki. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani sporo miejsca w kuchni, by na własną rękę zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada także piwnicę bądź spiżarnię, w której może gromadzić przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w woreczkach z folii czy w pojemnikach, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z kwaszonymi ogórkami?
Od wieków wiadomo, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na ludzki organizm. I tak jest w rzeczywistości, ponieważ wraz z kiszonkami konsumujemy pożyteczne bakterie, które pozytywnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, poprawiając w konsekwencji proces trawienia. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (dostarczają około 12 kcal na 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, a także mnóstwo minerałów niezbędnych do właściwego działania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, selen i fosfor. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? O ile lubimy kwaskowate smaki, nie należy wylewać jej po zjedzeniu kiszonek, tylko dodać ją do zupy ogórkowej lub wypić, bowiem w czasie kiszenia witaminy przechodzą częściowo do soku. Należy jednak zaznaczyć, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem znaczna ilość soli.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]