Chcesz kupić zakwas na biały barszcz? Koniecznie odwiedź tę stronę.
W ostatnich latach z rzadka już jemy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego pośpiechu, a przez to konieczność szybkiego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw uprzednio oferowanych z reguły jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, zostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to w dalszym ciągu stanowią one stały punkt w menu restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo stawiane na stołach w czasie spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.
Żurek to nie barszcz biały – Czy barszcz biały i żurek to ta sama zupa?
Jeżeli spyta się Słowianina o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób nawet nie widzi najważniejszych różnic między tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek gotuje się na zakwasie mąki żytniej, natomiast barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co dzieli te zupy, niemniej należy dobitnie zaznaczyć, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla kunszt kucharza i jego subiektywne preferencje. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego z reguły wkłada się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, bo w ramach tej rodziny zup można wydzielić trzy rodzaje:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go przeważnie z pieczywem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur sporządzany najczęściej ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Zakwas na barszcz biały i żur? Przygotować samodzielnie czy kupić?
Wykonanie zakwasu na wymienione powyżej zupy jest łatwe, choć nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. W literaturze kulinarnej opublikowano kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi można się posłużyć. Używając jednakże domowy zakwas trzeba zaplanować gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, jeśli ochota np. na żurek zaatakuje was znienacka, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których przygotujemy smaczny biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]