Jeśli potrzebujesz kapusty kiszonej, odwiedź ten adres.
Niepowtarzalny smak białej kapusty kwaszonej jest istotną częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu potraw i każdy Polak dość często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to bardzo zdrowe pożywienie.
Kiszona kapusta – czemu należy jeść?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem tych nazw używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych odkrytych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie pożywienia. Cienko poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez parę miesięcy na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić potrzebne składniki odżywcze czy witaminy, których zdobycie podczas zimy było o wiele trudniejsze niż współcześnie. A trzeba podkreślić, że w kapuście kwaszonej jest wiele substancji niezbędnych dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B1, B5, B9). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia oraz fosforu. Jednocześnie to żywność o niskiej wartości kalorycznej, stąd zaleca się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.
W jakich posiłkach znajdziemy kapustę kiszoną?
Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się jako przystawka do dań, jak i jako główny ich element. Niegotowaną zwykle spożywa się ją jako surówkę z marchwią i posiekaną cebulką, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a czasami na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też składnik, który idealnie harmonizuje z pieczarkami i mięsem, skutkiem tego używa się jej w farszu do łazanek, pierogów i pasztecików. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie istniałyby najlepsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka czy bigosu.
Praktycznie każda babcia posiada swój przepis na kwaszoną kapustę, jednakże obecnie raczej rzadko kisi się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby składowania artykułów spożywczych na czas zimy. Kapustę kwaszoną w niewielkich i wielkich woreczkach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]