Chcesz kupić ekologiczny sok z buraków kiszonych? Skieruj się na tę stronę.
Z kwaszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. Od kilku lat jednakże raz za razem wymienia się również ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – duże ilości żelaza oraz witamin
Zapewne większość z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaskowaty, ale niesłychanie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to świetne źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz K, a także przeróżne minerały, jak m.in. miedź, magnez i żelazo. Wielu ludzi miewa problem z przystosowaniem się do kwasowego posmaku tego soku, lecz powinnyśmy spożywać go systematycznie, dlatego że działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, więc w efekcie może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się również osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet tak zdrowego produktu nie wolno nadużywać – zaleca się wypijać około 250 mililitrów soku dziennie.
Sok z kiszonego buraka – podnosi koncentrację i zapobiega zatwardzeniom
Sok z kiszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni i który konsumujemy także jako przekąskę. Posiada on mnóstwo witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność: obniża ciśnienie, poprawia koncentrację, a równocześnie korzystnie wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki wyróżniają się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie poleca się jednakże jego spożycia paniom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z chorobami nerek albo reumatyzmem.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, by przygotować soki z kiszonek na własną rękę, możesz kupić je w swoim markecie bądź założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednakże, iż tego typu soki trzeba składować w niewysokich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]