Kup sól kłodawską niejodowaną na superbutelki.pl
Składnikiem koniecznym do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego należy stosować je w gastronomii?
Różowa sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale podkreśla smak jedzenia. Choć nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów mających 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, m.in. magnez, wapń czy potas, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło cynku, potasu i wapnia
Sól kłodawska natomiast to składnik o dużym stopniu czystości – posiada prawie 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią cynku, wapnia czy potasu, a więc pierwiastków niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]