W ostatnich latach z rzadka już jemy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego pośpiechu, a przez to konieczność szybkiego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw uprzednio oferowanych z reguły jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, zostaną z nami jeszcze przez wiele lat. […]
Żywność
Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej
Niepowtarzalny smak białej kapusty kwaszonej jest istotną częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu potraw i każdy Polak dość często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to bardzo zdrowe pożywienie. Kiszona kapusta – czemu należy jeść? Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem tych nazw używa się zamiennie, to jeden z tych […]
Korzyści ze spożywania soku z kiszonej kapusty i z buraków
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie sposób pominąć także napojów takich jak kefir, kombucza czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne […]
Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata
Warzywa kiszone są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański przysmak, z rzadka przygotowywany w innych częściach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Kiszonki znane są nam od tysięcy lat Historycy […]
Warsztaty kulinarne – ucz się od najlepszych
Wzięcie udziału w warsztatach kulinarnych to ciekawa droga do pozyskania nowych umiejętności – poznanie dobrych praktyk produkcyjnych i tajników różnych przepisów lub po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest oferta? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztat kulinarny – dla początkujących oraz profesjonalistów Umiejętności gotowania nie zyskuje się szybko – szef kuchni przeznacza […]
Żywność eko – nie każdy produkt może zasłużyć na to miano
Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który trwa od początku XX wieku, artykuły spożywane przez nas każdego dnia zaczęto często wypełniać licznymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz wraz z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać skutki dla ich samopoczucia, w ostatnim czasie coraz częściej poszukują oni artykułów […]
Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!
W sałatce, w zupie, na kanapce bądź w formie surówki do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I my to popieramy, bo kiszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i pyszne. Ogórki kiszone – kup gotowe lub zrób je samodzielnie Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu […]
Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa
Z kwaszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. Od kilku lat jednakże raz za razem wymienia się również ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w alejkach z przetworami. Sok z kapusty kiszonej – duże […]
Czego maluchy uczą się podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci?
Dzieci uwielbiają brać udział w kuchni – ozdabiać ciastka bądź podawać i wybierać składniki. Chciałabyś rozwinąć fascynację Twojego malucha? Poznaj warsztaty kulinarne dla dzieci. Tutaj dowiesz się, czego dotyczą takie lekcje. Kurs gotowania dla dzieci uczy młodych kucharzy niezależności Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla pociech w wieku od sześciu do dziesięciu lat. W […]
Odzież ochronna przeznaczona do kontaktu z żywnością – jakie normy musi spełniać?
W branży gastronomicznej obowiązują bardzo surowe przepisy dotyczące higieny pracy. Obejmują one m.in. konieczność stosowania odpowiedniego ubioru. Podpowiadamy, jakie normy musi spełnić odzież ochronna dla gastronomii i jak wybrać produkt odpowiedni dla danego stanowiska pracy. Przepisy BHP dla gastronomii obejmują nie tylko odpowiednie przygotowanie budynków, pomieszczeń i ich wyposażenia, ale też zasady higieny, organizację pracy […]