Żywność

Coraz więcej rzemieślniczych piekarni

Ciekawi Cię oferta piekarni Kraków? Zajrzyj w to miejsce, żeby dowiedzieć się więcej

Chleb to jeden z głównych składników codziennego jadłospisu. Spożywamy go naprawdę dużo, zatem dobrze, jeśli będzie on pierwszego gatunku. Nic zatem zaskakującego, że pieczone w fabrykach wypieki tracą ostatnio klientów – są niedobre, a po kilku dniach są już nieprzydatne do zjedzenia. Na polskim rynku ostatnio coraz częściej spotkać można produkty wyrabiane klasycznymi sposobami i niezawierające syntetycznych dodatków poprawiających ich trwałość. Dlaczego dobrze je kupować? Jak one są produkowane? Jak funkcjonuje rzemieślnicza piekarnia?

Tradycyjna piekarnia – jakie produkty w niej nabędziemy?

Jak nietrudno stwierdzić, tradycyjna piekarnia w Krakowie i pozostałych większych miejscowościach swoją ofertę opiera na rzemieślniczych chlebach. Zwykle bywają produkowane na zakwasie, chociaż możemy kupić również chleby drożdżowe. Oprócz tego miłośnicy tradycyjnych piekarni chętnie sięgają po chleby, które w ostatnich dekadach wycofano ze sklepów – między innymi precle. Rzemieślnicze chleby dostarczają często również rozmaite ziarna lub suszone śliwki czy brzoskwinie.

Atuty wypieków z tradycyjnej piekarni

Powodem doskonałej renomy rzemieślniczego pieczywa jest w szczególności jego smak – pod tym względem wypada znacznie korzystniej niż pieczywo przemysłowe. Atutem opisywanego chleba okazuje się także typowa dla niego różnorodność – wśród setek gatunków najróżniejsi ludzie znajdą produkty dostosowane do swoich potrzeb. Nie można zapomnieć również o tym, iż wypieki, które proponuje rzemieślnicza piekarnia okazują się znacznie zdrowsze, ponieważ nie zawierają szkodliwych dla ludzkiego zdrowia syntetycznych domieszek.

Lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]